Josca

Breeman 

Junior Bodemkundige

(Aequator Groen + Ruimte)

Wat is jouw rol en bij welke organisatie ben jij werkzaam?
Ik ben werkzaam bij Aequator Groen + Ruimte als Junior Bodemkundige. 

Hoe zou jij je verantwoordelijkheden omschrijven aan iemand die niet in het vak zit?
Lastige vraag. Ik ben pas vier maanden bezig maar ik merk wel dat ik vooral verantwoordelijk ben voor mijn eigen taken binnen het project en tijdsplanning. Nu ben ik zelf echt net trekker van een kleiner project, waarbij je dus ook de verantwoordelijkheid draagt voor het verloop en de voortgang van het project. Daarnaast deel ik, net als alle anderen binnen het bedrijf, de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het aandragen van projecten, aangezien we een kennis- en adviesbureau zijn. Hierbij merk ik dat het leuk is om ook bezig te zijn met de markt en wat er om je heen gebeurt, zodat je meer inzicht krijgt in hoe dit zich verhoudt tot en invloed heeft op je werkveld!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Mijn werkdag heeft twee variaties:

  1.  Kantoordag: GIS-kaarten maken van onderzoeksresultaten voor rapportages, offertes schrijven en feedback geven, intern overleg met collega’s, e-mails beantwoorden, uren bijhouden en veldwerkdagen plannen.
  2. Veldwerkdag: Bezoeken aan locaties, vaak na een stuk rijden, waarbij ik begin met een gesprek met de eigenaar (boer/beheerder) van het land. Vervolgens betreed ik het perceel en voer ik boringen uit, waarbij ik beschrijvingen en observaties maak (nu vaak nog met collega). Voorafgaand bereid ik me voor door de omgeving te bestuderen aan de hand van kaarten.

 

Wat spreekt je aan in je werk?

De afwisseling tussen veldwerk en kantoorwerk, waarbij ik zowel technisch als sociaal bezig ben en het belang van beide altijd zichtbaar is. Daarnaast vind ik het super leuk om de vertaling te zien van hydrologische en bodemkundige vakkennis naar ruimtelijke opgaven en oplossingen.

Daarnaast merk ik dat het werk van een kennis- en adviesbureau en de normen en waarden binnen Aequator gewoon erg goed bij mij als persoon passen. Onafhankelijke, onderbouwde adviezen op basis van wetenschappelijke kennis, die tegelijkertijd praktisch toepasbaar zijn. Het raakvlak tussen beide en de benodigde vertaalslag die daarvoor nodig is vind ik superleuk en uitdagend! Daarbij geeft het de mogelijkheid om zo af en toe conferenties, symposia en workshops, te bezoeken en deel te nemen aan kennisdelingsmomenten.  

Waarom heb je voor het Traineeship gekozen?
Ik vond het vooral fijn dat je bij één organisatie blijft tijdens het traineeprogramma, zodat je inhoudelijk echt kunt groeien. Daarnaast is het super passend dat dit traineeship zich specifiek richt op water- en bodemopgaven in het landelijke gebied, waardoor je naast persoonlijke groei ook professioneel veel kunt delen en bediscussiëren met mede trainees.

De verschillende projecten en ervaringen van andere trainees geven ook nog een kijkje bij andere organisaties, waardoor je zekerder kunt worden van je keuzes en mogelijkheden die bij jou als persoon passen. 

Hoe bevalt het combineren van je werk met het traineeprogramma op de vrijdagen?
Het combineren bevalt goed. Mijn werk is erg flexibel en daarnaast sluit de context waarin ik mijn werkzaamheden uitvoer goed aan op wat er tijdens het traineeship wordt besproken en geleerd.

Waarom zou je het Traineeship wel/niet aanraden aan anderen?
Ik zou het zeker aanraden. Het geeft je snel meer context, en daarnaast krijg je inzicht in verschillende werkplekken en organisaties zonder dat je van baan hoeft te wisselen (het is geen ‘hop’ traineeship). Daardoor ben je niet per se een trainee, maar vooral een volwaardig werknemer op je werkplek.

Eerst vond ik het spannend om direct een baan te kiezen die mogelijk voor lange tijd zou zijn. Wat als je vast komt te zitten? Wat als je het niet leuk vindt? Een nieuwe baan zoeken kost immers energie. Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt zonder andere opties te hebben geprobeerd? Het traineeship bood mij hierin meerdere kansen. 

Nu ik een tijdje bezig ben, merk ik dat ik daarnaast ook ontzettend veel heb aan het uitwisselen van persoonlijke ervaringen met andere trainees. De fijne en veilige sfeer waarin we allemaal in dezelfde fase en hetzelfde vakgebied zitten, biedt veel extra waarde die ik in eerste instantie had onderschat. 

Wat heb je op jouw werkplek tot nu toe geleerd?
Hoe projecten in elkaar zitten, hoe je een offerte schrijft, hoe je samenwerkingen aangaat tussen partijen en de markt, veldbodemkundige technieken voor het maken van boorbeschrijvingen, landschappelijke inzichten en praktische vaardigheden zoals peilbuizen plaatsen. Daarnaast natuurlijk veel nieuwe kennis over bodem, water, landbouw en boerenbedrijven.

Wat heb je tijdens het traineeprogramma tot nu toe geleerd?
Veel praktische en theoretische kennis over gebiedsprocessen, zoals wat een gebiedsregisseur doet en hoe motoren werken, het belang van een goed verhaal, en nieuwe begrippen zoals brede welvaart en de Theory of Change.

Hoe ben jij bij je huidige werk terechtgekomen?
Via het Traineeship. Iemand wees me op een openstaande vacature bij Aequator en daarna heb ik zelf actie ondernomen!

Waar zie jij jezelf over 5/10 jaar en in hoeverre draagt het traineeprogramma daaraan bij? Hopelijk ben ik dan bezig met een combinatie van veldwerk en projectleiding op het grensvlak tussen bodem en water! Misschien kan ik tegen die tijd mijn kennis ook doorgeven aan anderen, want nu leer ik nog volop van collega’s en medetrainees.

Het Traineeship helpt me om meer zekerheid te krijgen in mijn eigen kennis en vaardigheden. Daarnaast is het een schat aan netwerkactiviteiten en ontmoetingen met jonge, enthousiaste mensen. Hierdoor blijf ik geïnspireerd en hoor ik veel leuke nieuwe dingen, zelfs buiten mijn werkveld, die ik kan verkennen! 

Heb je nog tips voor toekomstige trainees bij hun oriëntatiefase?
Sta open voor nieuwe bedrijven en organisaties waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Vraag advies aan anderen, maar blijf kritisch en vertrouw vooral op je onderbuikgevoel. Leuke collega’s kunnen je werk nóg leuker maken! 😉